fbpx
Praten over Corona met jonge kinderen

Praten over Corona met jonge kinderen

Aniek Valkenier door Aniek Valkenier
Het Coronavirus houdt ons allemaal bezig. Ook je kinderen krijgen dit mee en voelen heel goed aan dat de situatie anders is dan anders. Net als voor volwassenen brengt dit ook voor kinderen onzekerheden en angsten met zich mee. Maar hoe praat je daar op een goede manier over? En wat is een goede balans tussen eerlijk zijn en geen extra paniek veroorzaken?

Ga het gesprek aan

Corona heeft rechtstreeks invloed op je kind. Je kind kan niet meer naar school, niet naar de opvang en je kind kan niet meer langs bij een opa of oma. Je kind krijgt flarden mee van de media of als volwassenen in de omgeving er over praten. Vraag aan je kind wat hij of zij erover gehoord heeft. Zo kun je aansluiten bij de informatie die je kind al heeft en met je kind samen over corona praten. Ook kun je vragen beantwoorden en zorgen bespreken. Laat je kind steeds weer weten dat hij met vragen en zorgen bij jou terecht kan. Het is belangrijk om zelf dit gesprek te starten, omdat sommige kinderen dit lastig vinden. Het gesprek voeren is belangrijk, maar praat er niet de hele dag over. Kijk niet de hele dag tv of online naar nieuws, dat maakt onrustig. Ga samen ook iets anders doen.

Geef uitleg over corona

Zit je kind op school? Dan krijgt je kind via school, bijvoorbeeld met Nieuwsbegrip al best veel informatie over het Coronavirus. Sluit bij je uitleg aan bij de leeftijd en de kennis van je kind. Vertel dat het coronavirus een soort griep is, waar je verkouden van wordt en koorts van kunt krijgen. Net als bij een gewone griep, alleen is er voor deze griep nog geen medicijn. Leg uit dat het besmettelijk is en dat het daarom belangrijk is om goed je handen te wassen, in je elleboog te hoesten en niezen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Vertel erbij dat je kind daarom nu niet naar school mag, zodat virus zo snel mogelijk weggaat. Help je kind bij het begrijpen van nieuwe regels van de regering, zodat je kind steeds begrijpt wat er verandert en waar iedereen rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand die er tussen je kind en vriendjes moet zijn.

Leg ook uit dat niet iedereen die hoest of koorts heeft, het Coronavirus heeft. En dat de meeste mensen die wel besmet zijn, vanzelf weer beter worden. Ga uit van de informatie van het RIVM en leg dit in eenvoudige woorden uit aan je kind.

 

Wees eerlijk, maar geef niet teveel informatie

Heeft je kind vragen over het Coronavirus? Beantwoord deze vragen dan zo eerlijk mogelijk. Je kind mag weten dat er iets ergs aan de hand is. Belast je kind niet met nare details, zoals hoeveel mensen er al zijn overleden. Maar leg ze wel uit dat het ernstig is en dat mensen er heel ziek van kunnen worden, en sommigen zelfs kunnen overlijden. Vertel er ook bij dat dit vooral oudere mensen zijn of mensen die al ziek waren.

Bij kinderen ouder dan 6 jaar maken de irrationele angsten voor bijvoorbeeld monsters langzaam plaats voor realistische gevaren. Op die leeftijd zien ze hun ouders als machtige probleemoplossers die hen beschermen tegen zulke gevaren. Beantwoord de vragen van je kind van deze leeftijd, maar geef ook weer niet te veel informatie. Erken de gevoelens van je kind. Kinderen kunnen angst en paniek snel overnemen. Dus probeer in het bijzijn van je kind niet al te ongerust over te komen.

 

Maak kinderen onderdeel van de oplossing

Benadruk dat we met zijn allen dit probleem aan pakken. Vertel je kind dat iedereen helpt; de regering, de ziekenhuizen, de dokters, de onderzoekers. Alle landen leren van elkaar en via internet kunnen we allemaal veilig met elkaar praten en contact houden. Laat je kind inzien dat het belangrijk is om samen te werken en vertel dat ook hij/zij een steentje kunnen bijdragen. Daar kun je je kind over mee laten denken. Heb je een oudere man of vrouw in de straat wonen? Vraag aan je kind hoe ze diegene zouden kunnen helpen: boodschappen doen, medicijnen halen, schuif een tekening door de brievenbus of een boek dat jullie (ouders) al uit hebben. Dit zal je kind ook helpen tegen eventuele angstige gevoelens. Je kind heeft zo namelijk echt het gevoel er samen met jou en anderen aan mee te helpen het probleem aan te pakken.

 

Tips

Als praten lastig verloopt, kun je een kind ook laten tekenen of schrijven over wat het dwarszit met betrekking tot het virus.

  • Bekijk samen filmpjes van betrouwbare bronnen zoals het RIVM die uitleggen hoe een virus werkt (schoolgaande kinderen).
  • Erken gevoelens. Zeg niet: “Je hoeft niet bang te zijn.” Zeg wel: “Ik zie dat je angstig bent. Zullen we samen op zoek gaan naar informatie over het virus? Wat wil je erover weten?”
  • Probeer bestaande routines zoveel mogelijk te behouden en structuur in de dagen thuis aan te brengen. Hier heeft je kind behoefte aan, het geeft namelijk houvast en biedt veiligheid.
  • Stel je kind gerust als dat nodig is. Voor een kind is het soms moeilijk om te begrijpen wat nieuwsbeelden betekenen voor hun eigen leven.
  • Leer en vertel wat kinderen zelf kunnen doen: niezen en kuchen in hun elleboog, wegblijven uit grote groepen, 1,5 meter afstand houden (en laat zien hoe groot 1,5 meter is), goed handen wassen enzovoorts.
  • Jonge kinderen verwerken hun emoties vaak met spel. Zorg bijvoorbeeld voor dokterspullen in huis waar kinderen mee mogen spelen.

Vragen? Bel 070 - 7920101