fbpx
Maak je kind mediawijs

Maak je kind mediawijs

Aniek Valkenier door Aniek Valkenier
Internet en media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bijna alles gaat via de computer en we versturen inmiddels meer digitaal dan per post. Voor onze kinderen de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe zorg je nu dat ze bijvoorbeeld niet te jong en te vaak gamen. Hoe leer je ze wat echt nieuws is en wat niet?

In deze tijd van digitale media, is het opvoeden van je kind op het gebied van media inmiddels noodzakelijk. Met mediaopvoeding maak je je kind bewust en leer je hem selectief met het media-aanbod om gaan. Denk hierbij aan gamen, internetten, lezen en tv-kijken.

Hoe jouw mediaopvoeding eruit ziet, hangt voor een groot deel af van je eigen normen en waarden. Ook de omstandigheden van jullie gezin spelen een rol. Mediaopvoeding wordt dus in ieder gezin anders aangepakt en zelfs binnen een gezin zijn er verschillen. Bijvoorbeeld als je meerdere kinderen hebt in verschillende leeftijden.

Daarnaast is de ontwikkelingsfase van een kind een belangrijke factor voor de invulling van de mediaopvoeding. Bij het opgroeien zijn er verschillende fases te onderscheiden in de manier waarop ouders en kinderen met elkaar omgaan: voordoen, samen ontdekken, coachen, en – uiteindelijk – loslaten.

Als je deze fases vertaalt naar mediaopvoeding, kun je drie soorten begeleiding onderscheiden:

  • Restrictieve begeleiding oftewel grenzen stellen aan het mediagebruik.
  • Actieve begeleiding oftewel het sturen van je kinderen door het geven van informatie.
  • Gezamenlijke mediabeleving dus niet alleen erover praten, maar samen lezen, samen kijken en samen beleven.

Eigenlijk is er nog een vierde soort begeleiding, maar die heeft alleen betrekking op het gebruik van computers en internet, namelijk: zicht houden bij kinderen tot 12 jaar. Als ouder laat je je kind vrij op de computer, maar zorg je er ook voor dat je (op afstand) weet wat je kind op de computer doet of dat je in de buurt blijft om te helpen wanneer dat nodig is.

Tot slot is het is erg belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen digitaal spelplezier en sociaal spelplezier. Als je kind al lekker een tijdje heeft buiten gespeeld met vrienden, dan voelt een uurtje gamen als rustig bijkomen.

 

Tips:

  • Media doe je samen
  • Zorg voor passende inhoud en kwaliteit
  • Met mediawijsheid kan je niet vroeg genoeg beginnen
  • Wees alert op wat het kind hoort of ziet
  • Geef zelf het goede voorbeeld
  • Doseren kun je leren

 

Bron: www.mediaopvoeding.nl

Vragen? Bel 070 - 7920101