fbpx
Seksuele ontwikkeling baby’s (0-2 jaar)

Seksuele ontwikkeling baby’s (0-2 jaar)

Aniek Valkenier by Aniek Valkenier
De seksuele ontwikkeling van een kind begint al wanneer je kind nog maar een baby is. Ze leren te hechten aan iemand, maken lichamelijke ontwikkelingen door en ontdekken op jonge leeftijd al wat hun lichaam kan. Up pedagoog Aniek deelt 5 opmerkelijke feitjes!

1. Baby’s voelen zich fijn als ze een liefdevolle verzorging krijgen

Dit is de basis voor een emotionele band tussen het kind en een volwassene: de bekende hechting.

2. Baby’s ontdekken per toeval hun geslachtsdelen

Bijvoorbeeld door ze aan te raken. Ze ervaren dan per toeval een prettig gevoel. Als een baby wat ouder wordt, kan hij/zij geslachtsdelen bewust opzoeken.

3. Jongetjes kunnen een stijf piemeltje krijgen bij het verschonen

Een erectie is voor jonge kinderen een natuurlijk reflex waarover het lichaam geen controle heeft. Deze fysieke reactie heeft dus nog weinig te maken met seksuele gevoelens.

4. Baby’s zijn goed in het ontdekken van manieren om hun geslachtsorganen te stimuleren

Vanaf de geboorte is een kind fysiek in staat om klaar te komen, sommige kinderen ontdekken dit al in een vroeg stadium. Kinderen die seksueel opgewonden zijn vertonen dezelfde tekenen van opwinding als volwassenen (versnelde ademhaling, volledig in zichzelf opgaan, wazige blik en een rood bezweet gezicht).

5. Baby’s masturberen zich (!)

Bijvoorbeeld door zich in zichzelf terug te trekken. Ze doen dit bijvoorbeeld als rustmoment voor het slapen, in spannende tijden (bijvoorbeeld bij de overgang van de ene naar de andere groep). Het geeft kinderen hetzelfde gevoel als een speen of een knuffelbeest.

Tip: voor meer informatie, adviezen, (boeken)tips kijk op: www.kindenseksualiteit.nl

 

Bij Up

Zoals eerder beschreven begint de seksuele ontwikkeling van kinderen al vanaf de babytijd. Dit betekent dat de kinderopvang ook een belangrijke rol speelt in deze opvoeding. Vanaf jongs af aan hebben we hier dan ook aandacht voor. We leren peuters over hun eigen lichaam in bijvoorbeeld het thema ‘Dit ben ik’. Daarnaast spelen ze verschillende sekserollen uit in hun fantasiespel. We proberen kinderen weerbaar te maken, grenzen aan te leren geven en normen en waarden mee te geven. In de BSO-groepen is het belangrijk om openheid te creëren over seksualiteit en met de kinderen bespreekbaar te maken wat gewenst gedrag is en wat niet.

Questions? Call 070 - 7920101